Türk Akreditasyon Kurumu "TÜRKAK", uygunluk değerlendirme faaliyeti gösteren kuruluşlara akreditasyon hizmeti sunan bir kuruluştur. TÜRKAK'ın temel görevi, uygunluk değerlendirme kuruluşlarının faaliyetlerini düzenlemek, akreditasyon işlemlerine yönelik kriterleri tespit etmek, gerekli önlemleri uygulamak ve gerektiğinde bunları değiştirmek veya yürürlükten kaldırmaktır.
Akredite kuruluşlardan uygunluk değerlendirmesi hizmeti alan firmalar, bu hizmetlere dayanarak karar oluşturmakta ve bu kararlar büyük ölçüde yatırımları, işletmeyi ve piyasayı etkilemektedir. Her meslekte olduğu gibi belgelendirme kuruluşları ve çalışanları da zaman zaman bazı istenmeyen durumlarla karşılaşabilirler. Çalışmaları sırasında yanlış uygulamalar ve yanlış kararlar neticesinde, olmaması gereken olaylar ortaya çıkabilir. Bu yüzden de üçüncü kişiler zarar görebilir. Üçüncü kişiler, gördükleri bu zararın tazmin edilmesi yönünde tazminat davası açabilir ve belgelendirme kuruluşları da bu tür zararları tazmin etmek durumunda kalabilir.
Bu durumlarda, öngörülemeyen uygulama sonuçlarına karşı Türk Akreditasyon Kurumu, kendisinin ve müşterilerinin çıkarlarını mesleki sorumluluk sigortası ile korumayı amaçlamıştır.
Tazminat davaları sonucunda ortaya çıkan zararlar, sigorta şirketi tarafından poliçede yazılı olan limitler içinde kalmak suretiyle teminat altına alınmaktadır. Mesleki sorumluluk sigortası genel şartlarına bağlı olarak sağlanan güvenceler ise şu şekildedir;
- Akredite kuruluş uzmanları, poliçede konusu belirlendiği gibi çalışmalarını sürdürürken görevini gerektiği şekilde yapmamışsa,
- Akredite kuruluş uzmanları sorumlu oldukları işyerindeki kişilere karşı özen borcunu yerine getirmemişse,
- Akredite kuruluş uzmanları herhangi bir kusurlu davranışları yüzünden doğan zararları ödemek zorunda kalmışsa,
- Akredite kuruluş uzmanları herhangi bir kusurlu davranışları yüzünden yakında bir takım zararları ödemek zorunda kalacaksa,
Akredite kuruluşlar için mesleki sorumluluk sigortası, Akredite kuruluş çalışanları bir taraftan kendi vicdani yükümlülüklerini karşılarken diğer taraftan da üçüncü kişilere verdikleri maddi ve manevi zararların tazmin edilmesi yoluyla faaliyetlerini daha rahat yürütebilmelerine olanak tanımaktadır. Elbette Akredite kuruluş çalışanlarının başkasına zarar vermeme yükümlülükleri vardır. Zarar, bir ihmalden de kaynaklansa, dikkatsizce yapılan bir işlemden de kaynaklansa tazmin edilmek durumundadır. Bu sigorta poliçesinde manevi tazminat talepleri ise kapsam dışında tutulmuştur.
TÜRKAK tarafından akredite edilmiş ve hizmet veren firmalar aynı zamanda uluslararası akreditasyon kurumlarından da akredite olabilirler. Bu yetkilendirme dahilinde Türkiye’de yapılan mesleki sorumluluk sigortaları tüm faaliyetleri kapsar nitelikte olmalıdır. Acenteliğimiz bu kurumlardan gelen taleplere istinaden poliçe özel şartlarında gerekli düzenlemeler yapabilmektedir.
ILAC
Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon İşbirliği veya ILAC, 1977'de akredite test ve kalibrasyon sonuçlarının kabulünün teşvik edilmesi yoluyla ticareti kolaylaştırmak için uluslararası işbirliğini geliştirmek amacıyla bir konferans olarak başladı. 1996 yılında, ILAC, bu amacı yerine getirecek olan akreditasyon kuruluşları arasında karşılıklı tanıma anlaşmaları ağı kurmak için bir tüzük ile resmi bir işbirliği haline geldi. ILAC'ın nihai amacı, diğer ülkelerdeki laboratuvarların sonuçları da dahil olmak üzere, akredite laboratuvarlardan alınan sonuçların hükümetinin yanı sıra sanayi tarafından kullanımı ve kabulü arttırmaktır. Bu şekilde, bir kez test edilmiş ve her yerde kabul edilmiş bir ürünün serbest ticaret hedefi gerçekleştirilebilir.
EA
Avrupa Akreditasyonu için EA European işbirliği (EA), Avrupa topluluğunun yararı için, bir ülkedeki uygunluk değerlendirme hizmetlerinin Düzenleyiciler ve başka bir ülkedeki pazar yeri tarafından kabul edilmesine olanak sağlamak amacıyla Avrupa akreditasyon altyapısını koordine etmek ve yönlendirmek için kurulmuştur. EA, Kasım 1997’de kurulan ve Haziran 2000’de Hollanda’da kayıtlı kar amacı gütmeyen bir dernektir. EA’nın misyonu: Üyeleri tarafından kullanılan standartların ortak yorumlanması ve uygulanmasını sağlayarak, Avrupa'daki akreditasyondaki tutarlılığı tanımlamak, uyumlaştırmak ve oluşturmaktır.
IAF
Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF), dünyadaki Uygunluk Değerlendirme Akreditasyon Kuruluşları Birliği ve yönetim sistemleri, ürünler, hizmetler, personel ve diğer uygunluk değerlendirme programları gibi alanlarda uygunluk değerlendirmesi ile ilgilenen diğer kuruluşlar birliğidir. Öncelikli işlevi, akredite sertifikaların güvenebileceğini güvence altına alarak, iş ve müşterileri için riski azaltan dünya çapında tek bir uygunluk değerlendirme programı geliştirmektir. Akreditasyon, kullanıcılara akredite olmuş kuruluşun yetkinliğini ve tarafsızlığını garanti eder.
Kuruluş Türüne Göre Mesleki Sorumluluk Sigortaları;
TS EN ISO/IEC 17025 kapsamında deney ve kalibrasyon hizmetleri
TS EN ISO/IEC 17020 kapsamında muayene kuruluşları
TS EN ISO/IEC 17065 kapsamında ürün belgelendirme hizmetleri
TS EN ISO/IEC 17021 kapsamında yönetim belgelendirme sistemi hizmetleri
TS EN ISO/IEC 17024 kapsamında personel belgelendirme hizmetleri
TS EN ISO/IEC 17043 kapsamında yeterlilik deney sağlayıcıları
OHSAS/ISO/CE belgelendirme hizmetleri
Helal Gıda Belgelendirme hizmetleri
Deney Laboratuvarları Mesleki Sorumluluk Sigortası
Kalibrasyon Laboratuvarları Mesleki Sorumluluk Sigortası
Muayene Kuruluşları Mesleki Sorumluluk Sigortası
Kalite Sistemi Belgelendirme Kuruluşları Mesleki Sorumluluk Sigortası
Çevre Yönetim Sistemi Belgelendirme Kuruluşları Mesleki Sorumluluk Sigortası
Gıda Güvenliği YS Belgelendirme Kuruluşları Mesleki Sorumluluk Sigortası
Medikal Cihazlar YS Belgelendirme Kuruluşları Mesleki Sorumluluk Sigortası
Bilgi Güvenliği YS Belgelendirme Kuruluşları Mesleki Sorumluluk Sigortası
Ürün Belgelendirme Kuruluşları Mesleki Sorumluluk Sigortası
Personel Belgelendirme Kuruluşları Mesleki Sorumluluk Sigortası
Tıbbi Laboratuarlar Mesleki Sorumluluk Sigortası
Yeterlik Deneyi Sağlayıcıları Mesleki Sorumluluk Sigortası
Referans Malzeme Üreticileri Mesleki Sorumluluk Sigortası
Sera Gazları Doğrulayıcı Kuruluşları Mesleki Sorumluluk Sigortası
ONAYLANMIŞ KURULUŞ?
Avrupa Birliği mevzuatı, CE işareti (belgesi) taşıması gereken ürünlerden yüksek risk taşıyan ürünlerin, piyasaya arz edilmeden önce konusunda uzman, üçüncü bir taraf olan ve AB Resmi Gazetesinde yayımlanmış kuruluşlar tarafından uygunluk değerlendirmesine tabi tutulmasını şart koşmaktadır. Bu ürünlerin test, muayene ve/veya belgelendirmesini yapmak üzere üye ülkeler tarafından altyapısı yeterli görülen test, muayene ve veya belgelendirme kuruluşları arasından seçilerek AB Resmi Gazetesinde yayımlanan kuruluşlar “onaylanmış kuruluş” (notified body) statüsünü almaktadır. Üye ülkelerce belirlenen onaylanmış kuruluşların listesi Avrupa Birliği Komisyonuna gönderilmekte ve diğer üye ülkelere duyurulması amacıyla bu listeler AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmaktadır. Bu kuruluşların teknik açıdan yetkin olmaları gerekmektedir. Onaylanmış kuruluş, yürüttüğü faaliyetleri kapsayacak nitelikte ve sorumluluğun kamu tarafından üstlenildiği durumlar hariç olmak üzere, teminat oranı yetkili kuruluş tarafından belirtilen limitlere uygun şekilde düzenlenmiş mesleki sorumluluk sigortasını yaptırmak zorundadır.
VASA Sigorta olarak;
faaliyetleriniz için zorunlu olan mesleki sorumluluk sigortalarını istenilen teminat limitleri ve özel indirimli primlerle TÜRKAK standartlarına uygun olarak yapıyoruz.
Detaylı bilgi ve teklif almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
AYÇA DURUDOĞAN
Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir
0533 068 55 81